ARCHITECTUURBIBLIOTHEKEN GENT

Bookface Sint-Lucasbibliotheek Gent

 

Over de Sint-Lucasbibliotheek Gent

Voorstelling

De Sint-Lucasbibliotheek is de bibliotheek van twee faculteiten: de Faculteit Kunsten van LUCA School of Arts en de Faculteit Architectuur van de KU Leuven. Het is een wetenschappelijke kunstbibliotheek waarvan de collecties zijn afgestemd op de architecturale en artistieke disciplines en vakgebieden die in de curricula van de faculteiten aan de orde komen.

Inspiratie voor creatief werk en kunsthistorisch onderzoek gebeurt zowel op basis van hedendaagse als op kunsthistorische uitgaven, van het ontstaan van de kunst tot vandaag. Bij nieuwe aankopen ligt het zwaartepunt op de moderne, actuele kunst en architectuur.

Naar boven

 

Historiek

De Sint-Lucasbibliotheek is opgericht in 1870, enkele jaren na de opening van de eerste ‘Sint-Lucasschool’ te Gent.

Eerst werd de bibliotheek gesitueerd in het zogenaamde ‘Bethunianum’. In de jaren 20 werd de collectie overgebracht naar een lokaal met speciaal ingerichte kasten voor de collectie dat de 'Patrimoniumbibliotheek' werd genoemd. In 1985 werd een nieuw lokaal ingericht waar de bibliotheek werd gehuisvest tot januari 2011. Sindsdien is de bibliotheek verhuisd naar de voormalige tentoonstellingszaal 'Witte Zaal'.

Naar boven