ARCHITECTUURBIBLIOTHEKEN GENT

Exterieur Kunstenbibliotheek
© foto Raf van de Ven

 

Over de Kunstenbibliotheek

Voorstelling

Kunstenbibliotheek brengt de collecties van KASK (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten), S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst), Design museum Gent, STAM (Stadsmuseum Gent), HISK (Hoger Instituut voor Schone Kunsten) en de GG (Gentse Gidsen) samen onder één dak.

Kunstenbibliotheek is een gespecialiseerde bibliotheek in beeldende kunsten met een focus op hedendaagse kunst, design, Gent en stedelijkheid. De collectie bevat meer dan 100.000 tentoonstellingscatalogi, monografieën en referentiewerken over kunstgeschiedenis, kunsttheorie, filosofie, drama, performance, film, fotografie, architectuur, landschapsarchitectuur en design. Eveneens is er een uitzonderlijke kunstenaarsboekencollectie die op afspraak kan worden geconsulteerd.

Naar boven

 

Historiek

De bezielers van het project Wim De Temmerman, Decaan KASK & Conservatorium (HOGENT en Howest), en Philippe Van Cauteren, directeur van het S.M.A.K., wilden de bibliotheken van beide instellingen verenigen. De ideeën voor één bibliotheek voor de kunsten werden in 2011 geconcretiseerd met het vinden van een geschikte locatie: het Huis van de Abdis op de Bijlokesite. Een deel van het Huis van de Abdis was bij de aanvang van de werken nog de thuishaven van de Gentse Gidsen en hun bibliotheek. Zij werden de vanzelfsprekende derde partner in het verhaal. Plannen werden uitgewerkt en de renovatiewerken opgestart. In 2016 verwelkomde de Kunstenbibliotheek nog twee nieuwe instellingen, het Design museum Gent en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten. En tot slot, in 2017, werd het Stadsmuseum Gent als overbuur op de Bijlokesite, de zesde en voorlopig laatste evidente partner van de Kunstenbibliotheek. De Kunstenbibliotheek opende op 30 september 2017 haar deuren.

Naar boven

 

Bibliotheekontwerp

Het Huis van de Abdis was een van de laatste gebouwen op de Bijlokesite die nog niet in ere werden hersteld. Het pand dateert uit het begin van de 17e eeuw en deed dienst als infirmerie van het toenmalige Bijlokehospitaal en de abdij. Het gebouw, met prachtige booggewelven, verdiende na jaren van verwaarlozing dringend de juiste aandacht. De renovatie startte in 2012 onder leiding van het architectenbureau van Bernard Van Acker (AVA partners) en werd in 2017 voltooid.

De Kunstenbibliotheek is de thuis van een bijzondere collectie boeken over beeldende kunst, architectuur en design. Het spreekt voor zich dat de interieurinrichting deze collectie eer moet aandoen. Met de opleiding interieurvormgeving heeft KASK natuurlijk zelf talent in huis. Het interieur werd vormgegeven door KASK-docent Toon Heyndrickx in samenwerking met Jonas Van De Geuchte, inmiddels afgestudeerd student interieurvormgeving, met ondersteuning door de ontwerpers en ontwerpers van Met zicht op zee.

Voor het kleurenpalet lieten de ontwerpers zich inspireren door Le Corbusier. Na een zorgvuldige selectie werden er vijf specifieke kleuren gekozen die centraal staan in de uitvoering van het meubilair. Door de plaatsing van de rekken in combinatie met de kleuren werd de ruimte onderverdeeld in kamers die erg bepalend zijn voor de bibliotheek en de indeling van de collectie.

De indeling van de bibliotheek is thematisch. Dit enerzijds omdat de architectuur en de inrichting subtiel uitnodigen tot ontdekken. Anderzijds omwille van gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid. Voor dit laatste is een duidelijke signalisatie voor een bibliotheek van onschatbare waarde. Sara De Bondt, grafisch ontwerpster, docente en onderzoekster aan KASK, ontwierp een prachtige en bovendien efficiënte signalisatie op maat. Met veel geduld en oog voor detail gaf zij het gebouw van buitenaf een identiteit dat de bezoekers als het ware naar binnen lokt. In de bibliotheek kunnen gebruikers rekenen op een basissignalisatie om, zonder de online catalogus te raadplegen, hun weg te vinden.

Naar boven