ARCHITECTUURBIBLIOTHEKEN GENT

Interieur Faculteitsbibliotheek Ingenieurswetenschappen en Architectuur
© foto Els Ackaert

 

Over de Faculteitsbibliotheek Ingenieurswetenschappen en Architectuur

Voorstelling

De bibliotheek van de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur (FEA Bibliotheek - Faculty library Engineering and Architecture) maakt deel uit van de Universiteitsbibliotheek Gent.

De Faculteitsbibliotheek Ingenieurswetenschappen en Architectuur bestaat uit twee polen: de I(ngenieurs)-pool die bestaat uit een dertigtal over verschillende locaties verspreide vakgroepbibliotheken, en de A(rchitectuur)-pool die bestaat uit de vakgroepsbibliotheek voor Architectuur en Stedenbouw.

Deze collectie (40.000 boeken, 72 lopende tijdschriften en 847 archieftijdschriften) is uitgegroeid tot een belangrijke referentiebibliotheek voor architectuurgeschiedenis en –theorie en de geschiedenis en theorie van de stedenbouw. Andere klemtonen zijn design, monumentenzorg en bouwfysica.

De Vakgroepcollectie werd in 2006 aangevuld met de Bekaertbibliotheek, die voornamelijk bestaat uit publicaties over architectuur en beeldende kunst. Bijzondere nadruk ligt op de kerkelijke architectuur (tijdens de jaren vijftig en zestig), Belgische architectuur, architectuurtheorie en monografische publicaties en tentoonstellingscatalogi. De volledigheid van de tijdschriftencollectie in de privébibliotheek van Geert Bekaert is uniek. Alle Westerse architectuur- en kunsttijdschriften zijn vertegenwoordigd, vaak met complete jaargangen.

Naar boven

 

Bibliotheekontwerp OFFICE Kersten Geers David Van Severen

In overleg met de directie Gebouwen en Facilitair Beheer (DGFB) van de UGent werd begin 2010 een beperkte architectuurwedstrijd georganiseerd. De opdracht van de wedstrijd was twee tegenstrijdige functies binnen één ruimte met elkaar combineren : een performante bibliotheek en een zaal voor publieke en ceremoniële evenementen, te realiseren in het voormalige fysicalaboratorium. Deze statige zaal op de begane grond, trekt via het plafond en grote ramen net onder de kroonlijst, overvloedig natuurlijk licht binnen. Een smeedijzeren balkon langsheen de ramen geeft de ruimte een bijzondere charme. Rond de zaal liggen kleinere lokalen die voor specifieke bibliotheekdiensten gebruikt kunnen worden. De nieuw ingerichte bibliotheek werd in gebruik genomen in december 2014.

OFFICE Kersten Geers David Van Severen - de winnaar van de wedstrijd - plaatste een drie verdiepingen hoge bewandelbare boekenkast in de ruimte. Een modulair systeem, dat steeds weer één element herhaalt : een stalen plaat van 1 meter breed, en 30 centimeter diep. Deze plaat wordt zowel gebruikt als boekenplank, vloerelement en als traptrede. Geperforeerde stalen platen, de borstwering van de eerste verdieping, kunnen via een eenvoudig katrollensysteem naar de grond zakken. Ze schermen aldus de boeken af op het gelijkvloers en blokkeren de doorgang naar de trappen en de zijlokalen. Ook tijdens activiteiten, blijft de collectie zichtbaar. Het traditionele karakter van de leeszaal blijft altijd behouden. Het ontwerp van OFFICE Kersten Geers David Van Severen werd meermaals bekroond. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Faculteitsbibliotheek Ingenieurswetenschappen en Architectuur.

Naar boven